lunes, 14 de abril de 2008

Gică Petrescu


Gică Petrescu (n. 2 aprilie 1915, Bucureşti; d. 18 iunie 2006, Bucureşti) a fost un cântăreţ de muzică uşoară şi lăutărească.

A debutat la 18 ani, ca proaspăt absolvent al Liceului "Gh. Şincai" din Bucureşti, într-o formaţie studenţească. La o serbare a venit compozitorul Ion Vasilescu. El a fost cel care l-a dus pe Gică Petrescu la radio, unde şi-a făcut lansarea oficială. După moda epocii, la început a cântat la baluri şi concerte de estradă; între 1937-1939 s-a afirmat profesional alături de orchestrele "Radu Ghindă" şi "Dinu Şerbănescu", la Cazinoul din Sinaia.

Perioadei începuturilor, marcată de turnee concertistice, îi urmează recunoaşterea ca profesionist: angajamente la teatrele "Alhambra", "Gioconda" şi "Boema" (din 1940), la "Grădina Savoy", sub conducerea lui Ion Vasilescu, şi la "Teatrul C. Tănase" (din 1944). În afara numeroaselor turnee internaţionale întreprinse de-a lungul carierei, deţine un record în privinţa numărului de piese compuse şi interpretate (peste 1.500), înregistrate într-o impresionantă discografie, multe dintre ele devenind în timp şlagăre -- piese preluate în repertoriul lor de mulţi alţi interpreţi ai genurilor respective. Gică Petrescu este unul dintre puţinii cântăreţi care au înregistrat pe suporturi precum discurile de ebonită (78 rpm), de vinil, casete audio şi CD.

Gică Petrescu a cântat live până la vârsta de 91 de ani.

Maestrul a fost timp de 34 de ani căsătorit cu scriitoarea Cezarina Moldoveanu. După moartea soţiei sale, în august 1989, Gică Petrescu a refuzat mult timp să susţină spectacole.

Radiodifuziunea Română i-a decernat în anul 2001 premiul "Interpretul care a dus muzica românească în mileniul III".

Luni, 5 mai 2003, în cadrul unei ceremonii desfăşurată la Palatul Cotroceni, Preşedintele României, Ion Iliescu, i-a acordat maestrului Gică Petrescu Ordinul naţional Steaua României în grad de Cavaler, cu ocazia împlinirii vârstei de 88 de ani, pentru îndelungata şi prodigioasa carieră artistică pusă în slujba cântecului românesc, prin care a încântat sufletele a numeroase generaţii.

Duminică 18 iunie 2006, ora 18.00, în cadrul galei "Premiile muzicale Radio România Actualităţi" a fost programat şi un premiu special: "Cântecul e viaţa mea" pentru Gică Petrescu. Nu a mai apucat să se bucure de el, pentru că s-a stins din viaţă în dimineaţa aceleiaşi zile, în vârstă de 91 de ani.

Corpul neînsufleţit al lui Gică Petrescu a fost depus pe catafalcul aflat, pentru trei ore, în foaierul Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române, unde sute de oameni au venit pentru a-i aduce un ultim omagiu, iar ulterior a fost dus la capela din Cimitirul Bellu, unde a şi fost înmormântat.


Cel mai frumos tangou

Cel mai frumos tangou
Cel mai frumos din lume
Cu tine l-am dansat candva
Si într-o noapte minunata
Ti-am dat toata dragostea
Cel mai frumos tangou din lume
Il fredonez de atunci mereu
Ca sa-mi vorbeasca despre tine
Si s-aline dorul meu
Când vreodata îl vei auzi
Poate ca iti vei aminti
Ca tangoul care s-a învechit
Altadata ne-a unit
Cel mai frumos tangou din lume
Cu tine l-am dansat candva
Si intr-o noapte minunata
Ti-am dat toata dragostea
Cântati viorilor
Cântati iubirea
Sa retraiesc cu voi
Doar fericirea
Vrajiti-ma si acum
Ca si alta data
Cântati viorilor
Cântati de dor



Translation (Thank you Alexandra C.) :

The most beautiful tango
the most beautiful in the world
I danced it with you some time
and in one beautiful night
I gave you all my love

The most beautiful tango in the world
I've been humming it ever since
so that it always reminds me of you

so that all my missing you will be gone
when at some point in the future you'll hear it
maybe you'll remember
that this tango which is now old
some other time it brought us together
the most beautiful tango in the world...

and one marvelous night
I gave you all my love
sing, you, violins!
Sing the love!
make me live again
make me live only the happiness
enchant me now
like you did before
sing,you, violins!
sing for my missing you.